tiistai 13. marraskuuta 2012

Vintage korut
Moni varmaan kerää vanhoja koruja tai haluaa etsiä vintage vaatteilleen samanhenkisiä koruja!
Korut kulkevat myös perintönä suvussa mummolta tyttärrelleen ja tyttären tyttärelle jne.
Vanhoilla koruilla on sielu ne ovat usein hyvin tehtyjä ja niissä on ihania yksityiskohtia ja ovat persoonallisia. Joskus ne saattaa olla jonkun kuuluisan suunnittelijan  design koruja. Suomessa on monia  korusuunnittelijoita jotka käyttivät koruissaan pronssia,hopeaa,kultaa jne. 
Mieleen tulee Liisa Vitali,Sarpaneva,Aarikka,Elis Kauppi ja monet muut.  50-luvulla suunnittelu suomessa oli huipussaan   huonekaluissa,keramiikassa,lasissa,valaisimissa ja monet suunnittelijat tulivat kuuluisaksi myös ulkomailla.
Monet omat vintage koruni ovat pukukoruja ei arvokkaita mutta ovat silti kovin kauniita ja persoonallisia !  Tässä muutama vanha rintakoru  40-60-Luvulta.  2 ylimmäistä on hopeaa ja kivenä on ruusukvartsi ja tiikerinsilmä ovat kotimaista tekoa mutta suunnittelijaa en tiedä  molemmissa on Turkuun viittava leima joten ovat joko Auran  Kulta oy tai Kupittaan kulta oy :n valmistamia. Strassikorun olen saanut lahjaksi ystävältä.Kukka aiheisen löysin englannista kirpputorilta. Ja 2 muuta korua on ihan suomesta kirpparilta. Muoto on vain sillä hetkellä kiinnostanut.  


                                         
                                      
Monet korut valmistettiin 50-luvulta lähtien muovista kuten  korvikset. Pinkit härpäkkeet ylhäällä vasemmalla ostin Ranskasta rokkikemuista. Valkoiset kukat taas nettiyhteisö räteistä ja lumpuista. Muut on eri kirppiksiltä!  Ennen vanhaan ei ollut vielä paljon läpi korvan malleja vaan niissä oli joko klipsi kiinnitys tai sellainen ruuvilla toimiva lukko . Niissä oli haittana usein se että toinen korvis helposti häviää!  Ruuvilla oleva kiinnitys on varmempi. 
Jossakin vaiheessa 60-luvulla tuli muotiin erinlaiset kivihiilestä valmistetut helmet ja korut niitä tehtiin paljon itse.
                                               
 Helmiä tehtiin myös itse. Tässä kuvassa on kukkakaulakoru ja ranneke  ne sain lahjaksi tuttavalta.Luultavasti on kulkeutuneet suomeen ameriikasta jossa tehtiin upeita pukukoruja! Yksi tunnettu koruvalmistaja on Lisner joka teki todella kauniita pukukoruja! Ovat hyvin kysyttyjä nykyään vintage harrastajien keskuudessa. 
50-luvulla oli muotia  rannekkeet johon kerättiin erinlaisia amuletteja!  Nämä ei ole 50-luvulta ehkä 60-Lukua.Molemmat on rihkamaa ja olen ostanut ne kirppikseltä. Arvokkaammat ovat ihan jalometalleja kultaa tai hopeaa. Nyttemmin  amuletti korut ovat nykypäivänä tulleet uudeestaan muotiin ja ainakin Esprit  valmistaa niitä.


                                         
  Myös emalia käytettiin 40 ,50 ja 60-luvuilla koruissa! Tässä muutamat korvikset. Lehden muotoiset ovat 40-Lukua ylärivissä 50-lukua ja kukkaset 60-lukua. Kukkasissa on se ruuvikiinnitys.   Tässä pieni katsaus vintagekoruihin!  Jos jaksaa penkoa kirppiksillä niitä tilpeehööri laatikoita saattaa löytää kauniita vanhoja koruja halvallakin! Onnea etsintään!                                                                                    

Ei kommentteja: