sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Silver Scissors /Hopeiset Sakset ompelu kaavat!

Nämä kaavat  on luultavasti saksalaista alkuperää! Saksassa on ollut  Ebayssa ainaki tämän tapaisia kaava-kansioita myynnissä ja joiden hinta on noussut niin kalliiksi etten raski huutaa.


Kaavoihin kuuluu siis mitta jolla kaavat suurennetaan! Mittaan kiinnitetään tavallinen mittanauha jota apuna käyttäen piirretään kaava paperille  tähän tapaan!

Mulla on  2 mittaa peltinen ja muovinen joka on kovaa muovia ja se on katkennut nyt löysin anopin jäämistöstä metallisen mitan joka on parempi!  Valitettavasti anopilla ehkä olleet kaavat innokkaat tyttäret ovat siivonneet ne ilmeisesti mentaliteetilla että noita ei ketään tarvitse!!!! Ikävä kyllä!
Itse kaava-arkki näyttää tältä mittanauha asetetaan pisteen päälle mitassa on reikä esim ry 96 cm nasta laitetaan siihen  ja mitataan yläosat sen mukaan.Mittanauha asetetaan viivan suuntaisesti se centtimäärä mikä lukema siihen on kirjoitettu sitten piirrät pisteen siihen kohtaan mihin mitta osuu! Tee näin kaikille viivoille ja yhdistä pisteet kaavaaksi  piirtämällä ääriviivat!  Muista merkitä  muotolaskokset yms. 

Merkit on merkattu näin!
Tässä merkkejä joilla esim laskokset,rypytys,  yms merkitään kaavoissa.
Yläosat piirretään rinnanympäryksen mukaan ja alaosat lantiomitan mukaan. Tein kerran sen virheen että mittasin yhden hamekaavan vyötärön mukaan  ja se meni kyllä sitten päin prinkkalaa.
Kannataa tehdä koeversio ennen kuin alkaa ompelemaan varsinaista kangasta. Varsinkin jos ompelee näillä kaavoilla!!!!!

Jos herää lisää kysymyksiä kaavoista saa kysyä! Mulla on mitta ja ohjelehtinen ja kopioin sen kyllä pientä vaivanpalkkaa tai lähinnä monistuspalkkaa vastaan !


4 kommenttia:

Sande kirjoitti...

Olen kanssa kiinnittänyt huomiota, että Saksanmaalla nuo kaavakorttikansiot maksaa maltaita (nykyään maksaa myös kaavalehdetkin). Muutaman kerran olen onnistunut huutamaan halvalla Der Goldene Schnitt -kaavakorttikansion, samoin pari Ergonia ja yhden Thermo Schnittin. Näissä jäi kappalehinta alle 10 euroon. Kaikissa mainituissa on sama kaavansuurentamistekniikka kuin Silverissä.

http://spacedices.vuodatus.net/

GloomySunday kirjoitti...

Hei!

Olipa luojan lykky, että löysin postauksesi! Ostin nimittäin vähän aikaa sitten itselleni Silver Scissors kansion, mutta siinä ei ole mukana sitä viivainta, ja siis kaavojen piirtäminen ilman sitä on joko vaikeaa tai mahdotonta. Ottaisin todella mielelläni kopion viivaimesta (vaivanpalkkaa vastaan toki)!

sanna immonen kirjoitti...

Hei. Minulla on kysyiset kaavat, mutta en ole vielä ikinä tehnyt näillä... En ihan täysin ymmärrä viivaimen käyttöä kuinka se tapahtuu? Kun kiinnitän mitan mittanauhaan, niin mitäs sitten, kuinka asetan mitan oikeaan kohtaan? Siis jos teen hametta ja ly on vaikka 90cm, niin laitanko tuon 90 pisteen jokaiseen nuihin reunapisteisiin erikseen? Nyt ei ihan meen ymmärrykseen

Saana kirjoitti...

Tervehdys Pink Sepe!
Olen vintagea rakastava ompelijaopiskelija, ja löysin myös kyseisen kaavakansion jotakin vuosimallia, ainoa ongelmani on, että siitä puuttuu se metalliviivain..!!
Aikeenani olisi siis ommellakin näillä kaavoilla itselleni ihanimpia malleja vanhoista kankaista ja haluaisin käyttää metalliviivainta, jotta saan kaavat varmasti toimimaan tarkoitetulla tavalla.. Onko sinulla käyttöä sille viivaimelle, onko vielä tallessa? Viivaimen kopiointi kiinostaisi suuresti!!